Onderhoud goud

gold dipGouden en diamanten sieraden kunnen dof worden door huidvet, zeep of parfum. Ze verliezen zo hun glans, terwijl juist die schittering een diamant zo onweerstaanbaar maakt. Daarom kun je een gouden sieraad of een sieraad met een diamant het beste één keer per maand reinigen. Het reinigen kan op de volgende manieren:

Maak in een kommetje een warm sopje met een zacht, vloeibaar (af)wasmiddel, bij voorkeur met groene zeep. Borstel het gouden sieraad hierin voorzichtig schoon met een tandenborstel. Leg het daarna in een zeef en spoel hem onder warm stromend water af. Dep het sieraad daarna droog met een zachte, niet pluizende doek.

  • Een ander huismiddeltje om diamant weer te laten schitteren is een mengsel van ammoniak en water. Maak een oplossing van gelijke hoeveelheden koud water en ammoniak. Leg het sieraad hierin en laat het een half uur weken. Haal het sieraad er dan uit en klop voorzichtig met een borsteltje zacht op de voor- en achterkant van de zetting. Haal het nog een keer door de oplossing en laat het gouden sieraad, zonder na te spoelen, op een stuk papier drogen.
  • Vanzelfsprekend kan een gouden sieraad ook met een goed merk vloeibare juwelenreiniger worden schoon gemaakt. Wij adviseren het merk Hagerty voor al je kostbare bezittingen.